Nieuws > Groep 7-8 > Groep 7-8

Groep 7-8

12 september 2019

Deze groep start binnenkort met het thema Afrika en Azië. Het thema van de Kinderboekenweek in oktober gaat over reizen. In alle groepen werken we hier naar toe en zal ‘reizen’ het item zijn. In groep 7-8 gaan we ‘reizen door de continenten Afrika en Azië’! 

 

22 maart 2019
Vanmiddag is groep 8 naar het monument bij de Klementbrug gefietst. Dit monument heeft de Horsthoek met de kinderen van groep 7 en 8 geadopteerd.
Dat betekent dat we helpen bij het onderhouden van het terrein.
Er is veel onkruid gewied en grind verplaatst. Leuk om te zien dat er doorzetters in deze groep zitten!


Handig gebruik maken van het kruiwagenwiel (m.b.t. tot gewicht) was voor velen een nieuwe ervaring.


Heel bijzonder was de afsluiting; we mochten in de oude schuur op de zolder kijken.

De kinderen krijgen op 3 april, tijdens de verhalenroute, alles te horen over het drama dat zich hier aan het eind van de oorlog heeft afgespeeld.

15 maart 2019
De leerlingen geven zelf les. Zij hebben een onderdeel uit de "Gouden Eeuw" genomen waar zij met een groepje hun zelfgemaakte les voorbereiden en uitvoeren. Elk groepje heeft iets eigens, wat het extra leuk maakt. Geweldig hoe zij dit aanpakken. Binnenkort gaan de logboeken mee naar huis zodat dit werk thuis rustig kan worden bekeken.
Op de foto is te zien hoe de kinderen worden geholpen bij het maken van de vragen over 'oorlog en vrede' in de Gouden Eeuw.De weekteksten over 'handel' in de Gouden Eeuw worden klassikaal besproken.


Wat kunnen ze goed samenwerken in groep 7-8, dat zag ik onder andere bij het themawerk.

19 februari 2019
De kinderen helpen elkaar goed. Vandaag bij het berekenen van de tijd tussen digitale klokken (groep 8) en gisteren bij het vereenvoudigen van breuken (groep 7).
Wat kunnen ze goed onderhandelen (en wat houd ik daarvan).

30 januari 2019
Welkom in de Gouden Eeuw bij groep 7-8.
Ons nieuwe thema neemt ons mee in het tijdperk van de Gouden Eeuw. Als opwarmertje bekeken we 3 films over deze tijd. Tijdens het kijken maakten we aantekeningen. We deelden onze aantekeningen en maakten zo een samenvatting/ woordveld op papier.
Uiteindelijk bleven er nog 5 interessante films over. We verdeelden deze over verschillende groepjes. In het groepje zou iedereen de film bekijken, aantekeningen maken en deze samen bespreken. De gevonden informatie zou dan gedeeld worden met de rest van de klas.
In het lesboek is bij de meeste onderwerpen ook informatie te vinden. Leuk om het verhaal van de film compleet te maken.
Omdat het lesboek dan overbodig wordt, hebben we besloten om een lessenserie te maken. Elk groepje maakt een informatieve tekst. Als basis gebruiken we het 4-velden model (motivatie, begrip, techniek en woordenschat). Bij de tekst worden goede vragen, een dictee en een Engelse les gemaakt.
Na het werken in het groepje is er elke dag een evaluatiemoment.

12 december 2018
De Horsthoek staat ook dit jaar weer met een kraam op de Kerstmarkt in het centrum.
Op dit moment worden mooie kerstkunstwerken en lekkere producten door de kinderen met behulp van ouders gemaakt. 
Vrijdag 14 december is de verkoop van 14:00 uur tot en met een uitverkochte kraam. De leerlingen van groep 5 t/m 8 bemannen de kraam onder begeleiding van ouders.28 november 2018 
En dan zit er niks in je schoen...
Ligt er alleen een envelop op tafel. Daarin zit een vraag. Met het goede antwoord krijg je een letter. Elke groep krijgt een andere letter. Alle groepjes samen vormen een woord. Dat woord helpt je de cadeautjes te vinden...
Ieder kind is verblijd met een gezellig schoencadeautje om samen te versieren. Dank u, Sinterklaasje!

5 oktober 2018 
Afgelopen weken hebben we met de kinderen van groep 7-8 gekeken wat er bijzonder was aan onszelf en aan anderen. Doel van het thema is ook om meer begrip te krijgen voor medemensen die anders zijn/ andere dingen kunnen/ anders reageren dan jijzelf.
Uiteindelijk kregen we een aardige lijst. Voor we op onderzoek uit konden gaan moesten we op 3 vragen antwoord krijgen:
- Is hier genoeg informatie over te vinden?
- Aan welke doelgroep willen we de gevonden informatie overbrengen?
- Hoe willen we dit overbrengen?
De kinderen hadden verschillende ideeën. Het maken van een eigen versie van klokhuis (in vereenvoudigde vorm) lijkt hier goed bij te passen.
Vandaag hebben we een aflevering van klokhuis geanalyseerd en dat leverde een flinke lijst aan informatie op!
Wordt vervolgd!

20 september
Een van de "klaaropdrachten" (wat je kunt doen als je werk af is) is het m

 

17 september
Vandaag zijn we gestart met het thema "Ik (k)en de ander". We hebben geluisterd naar het lied "Ik ben anders dan de rest" van Jochem Meyer. Daarna hebben de kinderen een Engels formulier "About me" ingevuld. Hierop schreven zij ook wat er bijzonder aan henzelf is. Dit hebben we verzameld op het whiteboard. 

Aan het eind van de middag hebben we afgesloten met "find someone who". Hierop stonden een aantal dingen zoals likes football, has a sister, has a pet. Samen hebben we besproken welke vragen je kon stellen. Hierna hebben de kinderen geprobeerd alle hokjes in te vullen met een naam.

Er is veel Engels gesproken, daarnaast was het ook erg gezellig?

31 augustus
Zo de eerste week zit er op. Als dit de voorbode is voor de rest van het jaar, dan belooft dat veel goeds. Vandaag is het agenda gebruik met de kinderen behandeld. Vraag er maar eens na dan kan je gelijk zien dat zij huiswerk op gekregen hebben.

29 augustus
De 1e gymles met meester Dennis. Opwarmen met de parachute.

Oudere verslagen:

Film geschreven en geregiseerd door Fien en Sylvie als project van de Digiplusklas:
klik hier 

Dode hoek project 
Op vrijdagmiddag 29 juni a.s. doet groep 7-8 mee met het dode hoek project. Tijdens deze middag zal eerst een introductie en film in de klas worden getoond. Vervolgens gaan zij in groepjes naar een vrachtauto, die bij ABC-hekwerk zal staan, voor de praktijkles. In en om de vrachtauto leren zij wat een chauffeur ziet maar vooral ook wat hij niet ziet in het verkeer. 

Afscheid groep 8
Met het ingaan van de laatste periode van dit schooljaar starten ook de voorbereidingen van het afscheid van groep 8. Dit gaan we ´vieren´ op maandagavond 9 juli a.s.
De kinderen organiseren een feestelijke avond waarbij hun ouders worden uitgenodigd. Het thema deze avond zal blijken uit de uitnodiging die binnenkort volgt.
Kom zoals je bent, maar het wordt extra gewaardeerd wanneer je op de afscheidsavond in deze stijl verschijnt.
Dinsdag 10 juli is voor deze groep de laatste schooldag en die dag wordt buiten school doorgebracht. Dit jaar gaat deze groep naar Hellendoorn. Bij deze nieuwsbrief hebben de leerlingen van groep 8 een brief ontvangen met een verzoek voor vervoer.
 

Woensdag 30 mei t/m vrijdag 1 juni Schoolkamp Giethoorn
Voor wie nog na wil genieten, we hebben de foto's nog...

http://www.dehorsthoek.nl/Fotos

Deel deze pagina:

School video

Sociale media

Volg ons voor het laatste nieuws ook op Facebook.